3.6.15

Karotoj

Indiĝena de: Centra Azio, Mezoriento, kaj Suda Eŭropo
Sezona (en la regiono de la Pugeta Golfo): malfrua printempo-aŭtuno

Karotoj estas fama pro karoteno, kiu nomiĝis por ili, sed lastatempe esplorantoj konsideras poliacetilenojn. Kiu estas fitonutraĵo en karotoj ke brimsas la kreskon de kojlorektuma kancero. Supre sur tiu, ili havas sortimenton de la pli konata vitaminoj kaj mineraloj: tiamino, niacino, vitaminoj A, C, K, kaj B6; kalio, foliata acido, kaj mangano.

Karotoj estas parenco de pastinakoj, fenkolo, petroselo, celerio, anizo, karvio, kumino, kaj aneto. La oranĝkoloraj karotoj ke ni konas estas vere relative lastatempa alvenoj; kvankam ili estis kultivata vaste dum miloj de jaroj, ili nur estis purpuraj, flavaj, kaj ruĝa ĝis ĉirkaŭ la 16-a jarcento, kiu estas ankaŭ ĉirkaŭ la tempo ke ili alportiĝis al nordameriko.

Karotoj estas sukerhava por legomo kaj ili povas uziĝi kiel milda dolĉigilo en nutraĵo kiel spageta saŭco, timusa salato, kaj certe karota torto. Mezepoka sekeraĵa recepto bezonas kuiri raspitan karotojn, elpremi tutan la likvaĵon, kaj miksi la molaĵon kun mielo.

Se vi bezonas gardi karotojn dum iom da tempo, konservu ilin malseketan kaj forigu la foliojn. Kvankam la folio neniam fariĝi populara kiel legomo mem, ili estas manĝeblaj. Tondetu ilin por surerigi supre salato aŭ garni karota supo. Permesu ke viaj infanoj manĝetus ilin por ŝoki viajn najbarojn. Mi manĝis karotajn foliojn kiel knabino, kaj mi montriĝis... bone, la punkto estas, bonaj senpesticidaj karotaj folioj estas manĝebla. Se vi havas karotafolian konsumanton en la familio, diru al ili da mi ke mi kuraĝigas ilin, la mondo bezonas pli iniciatemo!

Legu pli: etikeda nutrada informo
whfoods.com

Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.

Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie