Indiĝena de: verŝajne kontinenta Ĉino
Sezona (en la regiono de la Pugeta Golfo): tuta la jaro
Rafanetoj havas diversajn formojn, grandecojn, kaj kolorojn, de la milda blanka dajkono al la spica nigra hispana rafaneto. Ili havas malmultan kolesterolon kaj multajn nutraĵojn kiel vitamino C, foliata acido, kaj kalio. Multa da la kalorioj en rafaneto estas da sukeroj, sed ili ne havas multa da kalorioj do ĉi tie verŝajne ne estas la lokon por zorgi pri ĝi.
La akra, pika gusto de rafanetoj venas da kombinaĵo nomata sulforafano, kiu estas antioksidanton ke (esploroj indikas) preventas multa da diversajn kancerojn por bremsi kreskon de kancera ĉelo kaj eĉ mortigi kanceran ĉelojn. Ili ankaŭ enhavas indoloj, kiu estas purigadaj agentoj, kaj zea-ksantino, luteino kaj karoteno, kiu estas flavonoidoj -- pli antioksidantoj! Krome, estas la pli kutima vitaminoj C kaj B6, riboflavino, kaj thiamino, kaj mineraloj kiel fero, magnezio, kupro, kaj calcio.
Historia Ĉina fontoj mencias rafanetojn tiel frue kiel 2,700 a.K. kaj ili estis kultivataj en Antikvaj Egiptio, Grekio, kaj Romio, kie ili estis servitaj kun mielo kaj vinagro.
En Britujo, rafanetoj estis uzata por kuraci renan ŝtonojn, malbonan haŭton, kaj kolikajn vermojn. Modernaj medicinaj uzoj inkluzivas mildigi haŭtajn malsanojn, reguligi sangopremon, kaj kvietigi spirajn problemojn. Ili ankaŭ estas utila por iliaj antibakteriaj, fungicidaj, kaj purigadaj ecoj.
Folioj de rafaneto estas ankaŭ manĝeblaj, kaj estas speco de rafaneto kun manĝeblaj guŝoj. Ĉar ili kreskas tiel rapide, rafanetoj estas bonega elekto por planti en infana unua ĝardeno.
Legu pli:
etikeda nutrada informo
plu pri rafaneta nutrado, inkluzive singardo por personoj kun tiroidaj problemoj
nutrado kaj medicina uzoj
Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie