Denove estas rubusbera sezono. Rubusberoj estas speco de "komencanta manĝaĵo" por furaĝantoj; estas kutimaj, facilaj de distingi, kaj relative haveblaj eĉ sen veturigi al ien kaj pied-ekskursi kvin mejloj en la sovaĝejon. Do, jen por via konsidero estas miaj gvidlinioj por furaĝanta:
Apliku dankemo
Danku la plantojn kaj/aŭ vian preferitan dion, aŭ nure prenu momenton por kontempli la mirindaĵon de bio-maŝinoj ke transformas teron, akvon, kaj sunlumon en manĝaĵon. Se vi celas kolekti multajn da berojn, mi sugestas ke vi kunportas etan donacon al la plantoj, kiel iom da akvo aŭ maldensa vermfeka/kompoŝta teo. Jes, la plantoj ne vere komprenos kiu vi faras, ĝi estas tuta simbola, sed estas kelkaj indikoj ke plantoj povas senti niaj emociojn aŭ intencojn, kaj ĉiukaze esti bona al aliaj vivantoj estas bona kutimo por akiri.
Kundividu
Prenu la kvanton ke vi uzos, sed ne pluku la berojn ke ne estos pli maturaj morgaŭ kaj provu lasi iujn por la sekvanta furaĝanto (homa aŭ ne). Se vi estas juna kaj atleta (aŭ eĉ nure ne tre maljuega kaj relative vigla) ĉar ne lasi la pli alireblajn aĵojn por hazardaj manĝetantojn kaj la malpli agemaj? Se vi finas kun superfluo, donacu ilin al amikoj kaj najbaroj aŭ portu ilin al la manĝaĵa banko.
Precipe, memoru ke homoj ne estas la solaj amantoj de beroj ĉirkaŭ, do se vi bedo estas ie kie povus esti faŭno, planu konforme. Ursoj speciale ŝategas berojn, do eniru la forston kun multaj amikoj kaj bruu iomete do aliaj estuloj scios ke vi estas tie kaj provos eviti vin.
Antaŭvidu Grataĵojn
Respektu la plantojn, provu ne treti aŭ derompi pli ol estas necesa, kaj ne pluku berojn la tago antaŭ vi volas aspekti belegan en suna robo aŭ paradi viajn zorgeme kultivitajn muskolojn ĉe la plaĝo. Portu pezajn vestojn kaj planu sviti aŭ vestu vin pli malpeze kaj planu sangi (ne, tiu ne estas minaco; persone mi ĉiam elektas la duan opcion kaj alvenas hejme kun multegaj grataĵoj -- sed mi havas katojn do mi kutimas kvanton da tiun ĉiukaze).
Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Food Bank Foodie.