10.6.15

Fragoj

Indiĝena de: Eŭropo kaj Sudameriko
Sezona (en la regiono de la Pugeta Golfo): junio-frua julio

Fragoj estas grandan fonton de antioksidantoj, se kiam ili koserviĝas dum pli longa ol du tagoj ili perdas signifoplenan kvanton de ilia polifenoloj kaj vitamino C. Do, fragoj vendataj en farmistaj bazaroj kaj farmaj standoj estas vere pli bonaj por vi ol la fragoj en la superbazaro (kaj ankaŭ estas de la malgranda, gustaplena speco kaj ne tiuj grandaj kava aĵoj). Fragoj ankaŭ provizas multe da vitaminoj B -- kiu helpas metabolizi karbonhidratoj, proteinoj, kaj grasoj -- kaj diversaj mineraloj.

Esplorantoj esploras la fragan efekton sur sangosukero. La pli freŝdata novaĵoj da tiu direkto estas ke fragoj povas redukti sangosukeran eksaltojn da aliaj manĝaĵoj manĝitaj kun ili (do se vi deziras pufigita kremo kun viaj fragoj, vi povas). Fragoj havas kontraŭinflamajnecojn da ilia mirinda kombinaĵo de fitonutraĵoj se vi manĝas ilin ofte. Ili ankaŭ estas ligitaj al korsano, antiaĝa profitoj, kaj la preventado de kancero kaj neŭrologia malsano.

Fragoj estis kultivata dum 300 jaroj, se ni jam manĝis sovaĝajn fragetojn antaŭ kelkaj miljaro. Hodiaŭ ĝi estas la plej populara bero de la mondo, krom se vi deziras esti preciza kaj nomi bananojn beroj kaj fragojn "akcesoraj fruktoj."

Se vi bezonas koservi fragojn, ili daŭrigas plej bone en malvarma, humida loko kiel kovrita kesto en la glaciŝranko, se certigu ke ili ne estas en akvo. La plej bona tekniko estas ne lavi ilin ĝis vi estas preta uzi ilin, sed se vi ŝatas havi bovlon de preta fragoj por manĝeto, povas helpi se vi metas ilin kun la tranĉo malsupra en mantuko por sekiĝi antaŭ de paki la restaĵo por la glaciŝranko, aŭ frostigu ilin en bakplaton (paki ilin post ili frostigas, nature).

Ĉu estas la plej bona metodo de servi fragoj? Kiam vi finas manĝeti ilin simpla, vi povas fari saŭcon per maldelikate platigi proksimume duonon ilin kaj tranĉi iu de la entjeraj fragoj ke ŝajnas tro grandaj, aldoni iom de sukero aŭ mielo se vi ŝatus, kaj servi ĝin sur vanila glaciaĵo (se ne tro, vi povus formanĝi la fragojn kaj fini kun teda simpla glaciaĵo).

Legu pli:
etikeda nutrada informo
multa da detaletoj, inkluzive avertoj por iuj sanaj statoj

Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.

Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie