Indiĝena de: first bred in Italy
Sezona (en la regiono de la Pugeta Golfo): late June-August
Romaniko havas multajn nomojn, precipe ĉar neniu povas decidi ekzakte de kiu estas la "romanika" versio. Ĉi tie en la Nordokcidento pli ofte ĝi konsideriĝas specon de florbrasiko, kvankam iu konsideras ĝi brokolo. La franka nomo tradukas kiel "romanika braskio" kaj ĝi estas parenco de brasiko, bruselbrasiko, brokolo, kaj florbrasiko. Aliaj nomoj estas minareta brokolo, korala brokolo, kaj tureta florbrasiko. Antaŭ ni legas lasigno en ĝia korbo, la plejmulto de ni nomas ĝin versio de "tiu stranga neona-verda fraktala legomo" kaj mi konscias ke infanoj ofte nomas ĝin "Kristnaskaj arboj." Finfine, estas legomo rimarkinda.
Nutre, romaniko estas simila al florbraskio, kun multa da vitaminoj C kaj K, sed ĝi havas pli karoteno kaj mineralaj saloj kaj ne estas kiel bona fonto de fibro. Ĝi konsideriĝas unu de la pli facile digestitaj legomoj kaj ĝi estas bona fonto de zinko. Ĉi tiu lasta detaleto signifas ke ĝi estas helpema por personoj ke perdas ilian gustumon aŭ ke ĝeniĝas kun metala postpusto.
Vi povas uzi romanikon en plej receptoj por florbrasiko, kvankam ĝia etete nuksa gusto ŝanĝos la guston de la manĝaĵo iomete.
Legu pli:
Wikipedia
5-a-day
Bonduelle
Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie