indiĝena de:
batatoj: tropikaj regionoj de la Amerikoj
ignamoj: Azio
sezono: aŭtuno
Kvankam ili servas la saman celon kaj uzigas same en receptoj, batatoj kaj ignamoj ne estas, vere, la samo. Tamen, divenprove estus minaco de klareco en la afero, kiu la superbazaroj nomas "grenataj" aŭ "juvelaj" ignamoj estas vere batatoj kun oranĝa pulpo. Por veraj ignamoj, vi verŝajne devos iri al etna bazaro. Ambaŭ radikoj devus konservigi ekster de la glaciŝranko en malvarma, malluma, sufiĉe seka loko.
Batatoj estas iom pli nutra, sed ambaŭ estas bonaj fontoj de fibro, kalio, kupro, mangano, fero, vitaminoj C, B1, kaj B6, pantotena acido kaj foliatoj. Ili havas multa da antioksidanto kaj tre malalta glicemaj indeksoj. Ignamoj havas kelke malpli kaloriojn; ili havas pli omego-3 kaj unika mikso de fitonutraĵoj. Batatoj havas signife pli vitaminon A kaj kontraŭinflamojn. Ignamoj povas eĉ plimalbonigi simptomojn de inflamaj malsanoj kiel incitebla intesta sindromo, artrito, kaj podagro, sed krediĝi helpi mildigi antaŭmenstrua sindroma simptomojn, dum batatoj havas malpli dezirindan proporcion de omego-3 kaj omego-6 grasoj.
Ignamoj estas en la genus Dioscorea, la aŭroroflora familio kaj estas pli granda, kun pli densa ŝelo. Ili uziĝas en ĉina, korea, kaj japana tradicia medicino por rapidigi la resanigon de vundoj. Ili ankaŭ povas helpi reguligi hormonajn skemojn kaj malaltigi la riskon de osteoporosis.
Batatoj estas Ipomoea batatas en la genro Convolvulaceae. Konvencie kreskitaj unuoj povas traktiĝi kun farboj aŭ vakso kaj devus senŝeliĝi antaŭ manĝiĝi, sed la ŝeloj de ekologiaj batatos povas manĝiĝi. Boli estas bona preparmaniero, ĉar ĝi faras la beta-karotenon kaj vitaminon A pli havebla kaj malaltigi ilian gliceman indekson (ĝi iĝas ĉirkaŭ duonon de bakitaj batatoj). Por la plej bona beta-karotena absorbo, manĝu viajn batatojn kun iom da graso aŭ oleo (turnomovofriti estas bona elekto). Personoj kun oxalaj zorgoj devus atenti kun batatoj, kvankam ili ne estas kiel malbona tiel foliaj legomoj spinaco.
Batatoj povas manĝiĝi malkuiritaj, sed ignamoj enhavas amarajn, malsanajn proteinojn kaj devas senŝeligiĝi kaj kuiriĝi. Unu speco, japana ignamoj (Dioscorea opposita) tradicie trempiĝas en vinagra solvaĵo anstataŭ kuiriĝi, ke estas simila aĵo.
Legu pli:
etikeda nutrada informo pri kuiritaj ignomoj
etikeda nutrada informo pri kuiritaj batatoj
ignomoj en Nutrition and You
batatoj en whfoods.com
batatoj kaj ignomoj en Fullcircle.com
batatoj komparitaj kun terpomoj en Cleveland Clinic
Ĉi tio estas traduko de mia posto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie