8.6.16

Mustardaj folioj

indiĝena de: Himalaja regiono
sezono (en la regiono de la Pugeta Golfo): vintro kaj printempo

Mustardo, Brassica juncea, estas alia brasika legomo, kaj la folioj estas koniĝitaj por iliaj kolesterolaj malpliigantaj efikoj (precipe kiam vaporkuirita) kaj ilia protekto kontraŭ kancero kaj inflamo. Mustardaj folioj estas valora purigulo, provizanta antioksidantojn, sulfurajn kunmetaĵojn, kaj fitonutraĵojn ke reguligas purigadajn enzimojn. Ili provizas kupron, kalcion, manganon, kaj vitaminojn C, E, K, kaj A.

Mustardaj folioj estas manĝiĝinta dum pli da 5000 jaroj kaj prezentiĝas en Ĉina, Hinduja, kaj Suda Usona kuirarto. Ili aldonas fortan, pikan guston al salatoj, supoj, turnomovofritoj, kaj sukoj. Regula konsumado de mustardaj folioj havas la reputacion de protekti kontraŭ artrito, osteoporoso, klorozo, kardiovaskulaj malsanoj, kaj astmo.

Revarmigi mustardaj folioj povas igi ke la nitratojn transformas en nitritoj kaj nitrosaminoj se iuj bakterioj ĉeestas, do estas plej bona manĝi tutajn ilin la unua vojo. Ankaŭ, la altaj niveloj da vitamino K povas misfunkciigi kontraŭkoagulantojn, mustardaj folioj enhavas okzalacidojn, kaj ili havas reputacion kiel "kropkaŭza" manĝaĵo ke povas igi problemojn por personoj kun kropaj problemoj.

Legu pli:
etikeda nutrada informo pri nekuiritaj mustardaj folioj
etikeda nutrada informo pri kuiritaj mustardaj folioj
vegetarian.about.com
Health Benefits Times

Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie