29.6.16

Probiotikoj

Probiotikoj estas bakterioj kaj gostoj ke okazas denature en la homa korpo kaj profitas ĝin anstataŭ kaŭzi malsanojn. Kutime ili ludas rolon en digesto, kaj batalas malsanojn por ne lasi spacon por malutilaj bakterioj; kelkaj helpas bruli grason aŭ eĉ ekvilibrigi hormonojn. Esploro ankaŭ ekas sugesti ke ili povus havi rolon en urina kaj vagina sano, preventado de alergioj kaj kataroj, kuracilo de haŭtaj statoj kiel ekzemo, kaj buŝa sano. Iuj eĉ kredas ke ili povus helpi kun mensaj sanaj problemoj kaj neŭrologiaj malsanoj.

Estas speciale grava replenigi via interna faŭno dum kaj post kurso de antibiotikoj (kiu, kiel vi kredeble konas sed rememorigilo neniam damaĝas, vi devus preni nur kiam vi bezonas kaj tiam finu la tutan kuracilon por eviti bredi kontraŭantibiotikajn rezistajn bakteriojn). Tamen, regule preni probiotikojn aŭ manĝi probiotikajn manĝaĵojn helpas daŭrigi sanan kaj diversan internan mikro-komunumon por teni vian inteston sanan. Probiotikaj bakterioj efikiĝas por tutaj specoj da aĵoj, enhavantaj kemiaĵoj en kranakvo, emotional stress, antibiotikaj reziduoj en konvenciaj manĝaĵoj, kaj eĉ nutrado alta en grenoj kaj karbonhidratoj.

Plej probiotikoj estas de du ĉefaj kategorioj. Lactobacillus, trovita en fermentitaj manĝaĵoj kiel jogurto, helpas preventi diareon kaj povas moderigi maltolerecon de laktozo. Bifidobacterium, trovita en iuj laktaĵoj, povas mildigi la simptomoj de incitebla intesta sindromo. Alia probiotikoj enhavas Bacillus subtilis, kiu kaŭzas fortan imunan respondon; Streptococcus thermophilus, laŭdire utila en la preventado de maltolereco de laktozo; Bacillus coagulans, ke plibonigas nutraĵan absorbon kaj povas malgrandigi inflamon kaj simptomoj de artrito; kaj Saccharomyces boulardii, bona kontraŭ inflamo kaj incitebla intesta sindromo. Probiotikoj malkovriĝis dun la frua 20a jarcento por Elie Metchnikoff, kiu observis ke kamparaj Bulgaroj estis tre longviva kaj teoriadis ke la bakterioj en acidlakto povus esti kontribuanta ero.

Se vi volas preni dietan aldonon, serĉu la pli altan kvanton da specoj kaj kolonio-formantaj unuoj ke vi povas toleri. Tamen, estas multo diri por ricevi viajn probiotikojn por inkluzivi naturajn fontojn kiel fermentitaj manĝaĵoj en via nutrado.

Freŝa esploroj "malkovras" ke kelkaj personoj estas sensivaj al probiotikoj kaj eĉ jogurto faros ilin naŭzaj. Estas espero, tamen; en la plimulto de kazoj, preni malgrandajn dozojn kiel parto da granda manĝo -- ne nura iom da rostpano aŭ kelkaj mordoj da sandviĉo -- solvos la problemon. Mi povas persone rekomendi teni botelon da la bonega akva kefiro deRawkstar ĉemane kaj preni kelkajn trinketojn kiam ajn vi sukcesas manĝi granda ĉefmanĝo.

Legu pli:
Food Matters
Harvard
MedicineNet

Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie