13.7.16

Angeliko (Angelica archangelica)

  • Dujara planto (kvankam povus vivi ĝis tri jaroj se ne permesita flori).
  • Planto ke toleras kelkan ombron, ke kreskas al 5-6 futoj da alteco kaj produktas faskojn de belegaj flavaj/verdaj pomponaj floroj en rondaj kapoj.
  • Historie uziĝita kiel kukbakeja planto. La semoj kaj kavaj tigoj estas uziĝinta en bakado ekde la 10a jarcento en Eŭropo. La tigoj konfitiĝis kaj iufoje fariĝis ĵeleon. Benediktanoj uzis la planton en iliaj vinoj kaj likvoroj, inter alie Chartreuse.
  • Medicine, la planto historie uziĝita kiel digestigilo kaj en spiraj kuraciloj.
  • La aroma radiko iam estis uziĝinta por ĉasisto kaj fiŝkaptistoj por logi ilian predon.

Konfititaj Angelika Tigoj

2 tasoj angelikaj radikoj kaj junaj tigoj
1/2 taso salo
2 tasoj bolanta akvo
2 tasoj sukero
2 tasoj akvo
1 supkulero citrona suko

Metu angelikon en pelvon kaj kovri kun la salo kaj bolanta akvo. Lasu sidi ĉirkaŭ 24 horoj. Senakvigu, senŝeligu, kaj lavu en malvarma akvo.

Kuiru la sukeron en la akvo al 238 gradoj farenhejtaj. Alsonu angelikon kaj citronan sukon, kaj kuiru 20 minutoj. Senakvigu angelikon kaj reteni siropon.

Metu angelikon en arako en malvarma, malhela loko dum kvar tagoj kaj fridigi la siropon. Tiam unuigu la siropon kaj radikojn kaj kuiru je 238 gradoj farenhejtaj 20 minutoj aŭ ĝis konfititaj. Senakvigu en arako ĝis komplete sekaj. Konservu en proksime kovrita ujo.
(da "Herbs: An Illustrated Encyclopedia" far Kathi Keville)

Artikoleto far Colleen Gondolfi de The Blooming Artichoke Herbary.

Ĉi tiu estas traduko de artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.