indiĝena de: Mediteranea regiono
sezono (en la regiono de la Pugeta Golfo): tuta jaro
Rosmareno tradicie uziĝas por gustigi kokaĵon, ŝafidaĵon, porkaĵon, salmon, kaj tinusaĵon. Ĝi estas membro de la labiata familio kaj parenco al mento, origano, kaj timiano. Historie, ĝi kuniĝas kun memoro; en antikva grekio, studentoj metis vergetojn en iliajn harojn dum studanta. La ligilo al memoro ankaŭ faris ĝin simbolo de fideleco en Anglujo, kie ĝi uziĝis en edziĝaj dekoracioj kaj donacoj. Dum la 15a kaj 16a jarcentoj, ĝi estis populara digesta helpo. Freŝa rosmareno povas frostigiĝi en akvo aŭ buljono en glaciakubaj pletoj kiel alternativo al sekigi ĝin.
Rosmareno stimulas la imunan sistemon kaj plibonigas digesto. Ĝia kontraŭinflamaj kunmetaĵoj povas moderigi astmajn atakojn kaj ĝi stimulas la kardiovaskulan sistemon, pliiganta sangan fluon al la cerbaĵo kaj helpanta fokusiĝon. La floroj enhavas la fenolan antioksidantan kunmetaĵon rosmarenacidon kaj kvanton da vaporiĝemaj volatilaj oleoj ke funkcias por kvietigi dolorajn malsanojn kiel podagro, reŭmatismo, kaj neŭralgiaj statoj. Lasta esploro proponas ke kunmetaĵo en rosmareno, karnosacido, povus helpi preventi makulan degenerecon. Ĝi ankaŭ batalas inflamon, alergiojn, kaj fungajn infectojn, kaj agas kiel antisepsilo. Ĝi estas alta en multaj B vitaminoj, foliatoj, kaj mineraloj kiel fero kaj kalcio, kaj estas bona fonto da vitaminoj A kaj C. Rosmarena eltiraĵo povas stimuli haran kreskon kaj preventi kaphaŭterojn, dum rosmarena teo estas uziĝinta por kuraci nervajn kapdolorojn, katarojn, kaj depresion.
En grandaj kvantoj, rosmareno povas igi aborton kaj povus plimalboniĝi neŭrologiajn statojn kiel epilepso kaj neŭrozo. Rosmarena oleo povas igi alergiajn haŭtajn reagojn en iuj, sed ĉi tiu ne estas kutima. Rosmareno devus uziĝi singarde por personoj ke prenas kontraŭkoagulantojn, angiotensinokonvertantajn enzimajn bremsantojn, urinigoj, aŭ lition.
Legu pli:
etikeda nutrada informo pri freŝa rosmareno
mercola.com
Medical News Today
historio de rosmareno ĉe Our Herb Garden
multaj rosmarena receptoj ĉe about.com
Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie