3-4 funtoj blankaj vinberoj, aŭ miksaĵo da blankaj, ruĝaj, kaj purpuraj vinberoj*
akvo laŭ estas necesa
malavara 1-cola peco da cinama bastono
4 kariofiloj
1/4-cola peco da longa pipro**
iometo muskato
9 kardamomaj semoj
1/4 tekulero paradizgrajnoj**
1/4 tekulero hakita zingibro
Lavu kaj sentigu vinberojn. Metu en kaserolon kaj aldonu sufiĉan akvon por preventi ke la vinberoj brulas. Varmigu vinberojn malrapide, okaze premanta kaj turnomovanta, ĝis ili ekboletas. Boletigu vinberojn (ankoraŭ premanta kaj turnomovanta okaze) ĝis molaj kaj ekkrevanta, ĉirkaŭ 10 minutoj. Transloku al ĵelean sakon aŭ kelkajn tavolojn da gazo kaj lasu ke suko senakviĝas en kaserolon aŭ pelvon (mi trovas ke gazo drapirigita vaporkuirila korbo en grandeta kaserolo funkcias bone). Lasu ke gutas dum kelkaj horoj, tiam elpremu sakon aŭ gazon por forigu restantan sukon. Forĵetu ŝelojn kaj malvarmigu sukon almenaŭ 24 horoj por lasi ke la feĉo alfundiĝas.
Deverŝu sukon, aŭ estanta atenta ke vi ne ekskuas feĉon aŭ filtranta trans kafan filtrilon. Alĝustigu la kvanton al ĉirkaŭ 750 mililitroj (3-3 1/4 tasoj). Metu tutajn la spicojn krom zingibro en pistujockaj moligu maldelikate; aldonu al suko kun zingibro. Remetu sukon en glaciŝrankon kaj lasu; gustumu ĵus antaŭ enlitiĝtempo kaj alĝustigu la spicojn se estas necesa (memoranta ke la spicoj fariĝos pli fortaj); aldonu sukeron aŭ mielon se vi deziras (ne rekomendita); lasu almenaŭ dum unu nokto. Tiam ĝi estas preta por trinki.
Se vi estas farinta sufiĉa por enladigi, kribru sukon trans alian kafan filtrilon, mantukon aŭ simila tukon (memoranta ke la suko makuligos), aŭ tavolon aŭ du da bona-kvalitaj paperaj mantuloj por forigi spicojn. Boligu sukon kaj verŝu en steriligitaj bokaloj, lasanta almenaŭ 1/4-cola malplena spaco ĉe la supro. Prilaboru en bolanta akvo 5 minutoj por kvartoj aŭ pli malgrandaj. Se vi enladigas tui en ĵeleaj bokaloj, vi havos bonajn individuajn trinkaĵojn ke ne devas fridiĝi, kvankam vi deziros paki skatolmalfermilon en tiu meztagmanĝo.
Adaptita da To the king's taste / Lorna J. Sass, provanta imiti la muste servita ĉe The Bors Hede.
Mezuroj estas usonaj.
Instrukcioj pri sukigi kaj enladigi da la National Center for Home Food Preservation
-------
*Estas ebla uzi komercan vinberon sukon por ĉi tiu recepto, sed suko da koncentrito estas signife pli dolĉa ol suko ke ne estas koncentrigiĝinta -- mi ne povas rekomendi ĝin. Se vi povas trovi komerca suko ke estas miksaĵo de da-koncentrito kaj ne da-koncentrito, vi povas provi alĝustiganta la dolĉecon por aldoni la acidan miksaĵon uzita en vinfarado (mi ne estas havinta bonajn rezultojn da provi ĉi tiu kun suko ke estas tuta da koncentrito, tamen).
**Provu Buck's aŭ Penzey's por la pli malkutimaj spicoj; paradizgrajnoj iufoje ankaŭ troviĝi inter bierofaradaj kaj vinfaradaj provizadoj.
Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie