indiĝena de: la Amerikoj, eble originanta en Meksiko
sezona (en la regiono de la Pugeta Golfo): malfrua somero
Someraj kukurboj estas kukurboj ke estas rikoltitaj june, dum la ŝelo ankoraŭ estas mola kaj manĝebla. Preskaŭ tutaj someraj kukurboj estas varioj de Cucurbita pepo, parenca al melonoj kaj kukumoj. Estas tri elementaj specoj de someraj kukurboj: kukurbetoj, flavaj malrektafaŭkaj kaj rektafaŭka kukurboj, kaj krenelaj aŭ patipanaj kukurboj. Arkeologoj estas regajninta somerajn kukurbajn semojn je povas aĝi bene pli 10,000 jaroj en Meksikaj kavernoj. Indiĝenaj amerikanoj konsideras ke kukurbojn estis unu da la "tri fratinoj," kun miazo kaj fazeoloj, kaj kukurboj estis unu da la Nordaj Amerikaj manĝaĵoj ke Kolumbo realportis al Hispanion.
Someraj kukurboj estas gravan fonton de karotenoidoj, precipe karotenoj, kaj aliaj antioksidantoj. Vaporkuiri estas la plej bona maniero por reteni tiuj nutraĵoj dum kuiri. Someraj kukurboj estas amelaj legomoj, kun 85-90% da iliaj kalorioj venanta da karbonhidratoj, kaj duono da tiuj havanta amelsimila komponado kaj konsistitaj el malpli popularajn polisakaridojn, sed ĉi tiuj specialaj polisakaridoj enhavas nekutiman kvanton da pektino en unika komponado ke esploro ekligas kun pli bona regulo de insulino kaj do pli malalta risko de diabeto. Ili ankaŭ havas multajn nutraĵojn ke estas gravaj en sukera metabolo kaj sanga sukera regulo, precipe vitaminoj B. Ankoraŭ estas multa esploro por fari pri someraj kukurboj, sed ni scias ke ili estas bona fonto de magnezio (kiu moderigas altan sangopremon kaj la riskon de koratako kaj apopleksio), mangano (kiu helpas prilabori grasojn, karbonhidratojn, kaj glukozon, kaj povas mildigi la simptomojn de antaŭmenstrua sindromo), zinko, kaj vitaminoj C kaj A, kaj ke ĝiaj antioksidantoj estas speciale helpa kontraŭ aĝokoneksa makula degenereco kaj kataraktoj. Ili ankaŭ havas kelkajn bonajn kontraŭinflamajn kunmetaĵojn kiel omega-3 grasaj acidoj, karotenoidoj, kaj la polisakarido homogalakturono. Devus esti menciita, tamen, ke someraj kukurboj estas fonto de oxaloj kaj povus esti malbona ideo por personoj kun rena aŭ galaj vezikaj problemoj.
Someraj kukurbaj semoj kaj la oleoj eltirita da ili krediĝas havi antimikrobajn kaj antiparazitajn ecojn, kvankam ĉi tiu estas unu da tiuj studobjektoj kie multaj esploraj oportunecoj restas. Ili povas ankaŭ helpi apogi prostatan sanon.
Frostigi somerajn kukurbojn povas igi ilin molegaj, sed ili retenos multan da iliajn antioksidantojn. Se vi havas favoratan bakan recepton (kukurbeta pano, ekzemple) kaj abundon da kukurbojn, frostigu ĝin en receptamezuraj pakaĵoj por havi tutajn tiujn nutraĵojn ĉemane dum la vintro.
Legu pli:
etikeda nutrada informo pri nekuiritaj someraj kukurboj, kun ŝelo
etikeda nutrada informo pri kuiritaj someraj kukurboj
whfoods
Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie