2.9.15

Aneto

Indiĝena de: suda Rusio, okcidenta Afriko, kaj la Mediteranea regiono
Sezona (en la regiono de la Pugeta Golfo): malfrua somero al aŭtuno

La angla vorto "dill" (aneto) devenas de la Norena dilla, ke signifas "luli" -- ĝi uziĝas tradicie por trankviligi la stomako kaj kiel rimedo por sendormeco kaj kapdoloro, kaj kiel desinfektaĵo. Ĝi ankaŭ uziĝis por mildigi singultoj, disenterio, menstruaj malsanoj, kaj spiraj problemoj. Antikvaj soldatoj uzis bruligitaj anetaj semoj por akceli la resanigo de vundoj. Aneto estas membro de la Umbelliferae ("ombrelformaj") aŭ Apiaceae familio, rilataj al karvio, petroselo, kumino, fenkolo, celerio, karoto, angelica, kaj punto de Queen Anne (sovaĝa karoto).

Aneto enhavas monoterpenojn, ke ludas la rolon de antioksidantoj, kaj pli da tiuj flavonoidoj de ke ni daŭras aŭdi. Ĝi estas bona fonto de kalcio, mangano, fero, magnezio, kaj aliaj mineraloj, kaj ankaŭ vitamino A. Ĝiaj brulemaj oleoj oils helpas neŭtraligi kancerakaŭzojn kaj preventi bakterian kreskon, kaj ĝi ŝajnas helpi malaltigi sangajn sukerajn nivelojn (tiu estas ankoraŭ esplorata).

Aneta velkas rapide post rikolto, sed ankoraŭ ĝi estas bona eĉ se ĝi velkas iom. Konservu ĝin en la fridujo en glaso de avko kiel bukedo, aŭ envolvita en humida papera mantuko. Ĝi nur daŭros freŝdata dum kelkaj tagoj, sed ĝi povas frostigi aŭ sekigi.

Legu pli:
etikeda nutrada informo: pri freŝaj anetaj folioj
etikeda nutrada informo: pri sekaj anetaj folioj
etikeda nutrada informo: pri kompletaj anetaj vergetoj
Organic Facts
Nutrition and You
mallonga WebMD presaĵo

Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie