indiĝena de: la plej kutima vario venas da Eŭropo kaj la Mediteranea regiono, sed ne estas sola klara fonto de tutaj celerioj
sezono (en la regiono de la Pugeta Golfo): aŭgusto
Celerio estas alia membro da la Apiacoj familio, parenca al karotoj, fenkolo, kaj petroselo. Ĝi estas koninta longe; la faraono Tutanĥamono estis enterigita kun tiu, kaj ĝi menciiĝis en la Iliad. Celerio estas rikoltaĵo kun longa sezono, ke bezonas malvarman veteron kaj multan akvon, kaj ĝi estas ofte vintra aŭ frua printempa rikoltaĵo, kvankam ĉi tie ĝi pli ofte it mostly aperas ĉe farmistaj bazaroj je malfrua somero aŭ frua aŭtuno. En Usono, ni plej ofte trovas la Pascala vario de celerio, ke esta hela verda, sed ankaŭ estas blanka, orkolora, kaj ruĝa varioj. Aliaj varioj kreskiĝas por iliaj radikoj (tubercelerio) aŭ folioj.
Celerio estas unu da la "Malpura Dekduo"; konvencie kreskita, ili ricevas multaj kemiaĵoj kaj havas multaj da pesticidaj reziduoj. Nun estas bona tempo por serĉi ekologiajn alternativojn. Lavu celerion kiam vi uzas ĝin por konservi ĝin pli freŝa. Frostigi celerion kaŭzos ke ĝi estos molega, sed se vi havas sakon da legomaj restaĵoj en la frostigilo por fari buljono, la folioj kaj malgrandetaj centraj tigoj estas bonega aldono al ĝi.
Celerio estas alia manĝaĵo de malmultaj kalorioj kaj multa fibro, utila por dietantoj kaj helpa en purigadaj kaj purigantaj reĝimoj. Ĝi estas bonega hidratiganto, kun multaj akvo kaj elektrolitoj, kaj akiras popularecon kiel alkaliganta manĝaĵo.
Celerio estas tradicia kuracilo por alta sangopremo, kun antioksidantaj kaj kontraŭinflamaj ecoj ke plibonigas ambaŭ sangopromen kaj kolesterolajn nivelojn. Ĝia flavonoidaj kaj polifenola antioksidantoj batalas aĝokoneksajn sanajn problemojn kaj ĝia pli ol dekduo varioj da antioksidanto helpas moderigi inflamon, do ĝi estas utila kontraŭ malsanoj kiel artrito, incitebla intesta sindromo, haŭtaj problemoj, kaj urinaj aparataj infectoj. Celerio eĉ povas helpi kuraci ulceroj. Ĝi estas bona fonto de vitaminoj B6, C, kaj K, kalio, foliato, beta-karoteno, molibdeno, kaj mangano, sed ĝia plej granda valoro estas kiel fonto de antioksidantaj fitonutraĵoj. La semoj ankaŭ estas manĝeblaj, kun kontraŭinflamaj kaj antibakteriaj ecoj.
Celerio havas moderan kvanton de sodio, ĉirkaŭ 35 mg. per tigo; se vi zorgas pri via sala konsumado vi ne devas eviti celerion sed vi devus konscii pri kvanto vi manĝas. Alergioj al celerio estas nekomunaj, sed ili povas esti precipe malmildaj.
Legu pli:
etikeda nutrada informo pri nekuirita celerio
etikeda nutrada informo pri kuirita celerio
Dr. Axe
World's Healthiest Foods
Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie