8.7.15

Franca cepa supo

Ĉi tiu recepto kontribuiĝis por Kelly Iverson, kiu diras ke ĝi estas detala sed bonega kaj klopodinda. Ŝi estas bonegan kuiriston, do kiam ŝi rekomendas recepton vi povas esti certa ke ĝi valoras provi. Ŝi ŝatas ĉi tiu recepton ĉar ĝi estas bongusta bona, kompreneble, sed ankaŭ ĉar ĝi frostiĝas bone kaj estas bona maniero por uzi tiujn malbelajn finvintrajn cepojn.

3 supkuleroj butero
6 grandaj cepoj
salo kaj pipro laŭ gusto
2 3/4 tasoj akvo
1/2 taso Amontillado (aŭ alia seka ŝereo)
4 tasoj kokaĵa buljono
2 tasoj bovaĵa buljono
spica bukedo de 6 vergetoj da freŝa timiano kaj 1 nobla laŭra folio

por servi:
tranĉaĵoj da via favorata farinta pano, rostitaj
tranĉaĵoj da grujera fromaĝo (aŭ svisa, fontina, aŭ provalona)

Tranĉu la cepojn en du partoj kaj tranĉu en kvarona-cola tranĉaĵoj. Malavare grasoŝmiru la interne de granda kaserolo kun densa fundo aŭ nederlanda forno (almenaŭ 7 kvartoj). Dividu buteron en 3 partoj kaj metu en kaserolon; aldonu cepojn kaj 1 kulereto salo. Kovru kaj kuiru ĉe 400 gradoj farenhejtaj 1 horo (cepoj estos malseketa kaj etete de malgrandigita volumeno). Forigu da bakforno kaj turnomovu, skrapanta fundon kaj flankojn de la kaserolo. Remetu kaserolon en bakfornon kun kovro etete malfermetita kaj kuiru alia 1 1/2 - 1 3/4 horoj, ĝis cepoj estas tre molaj kaj orkolore brunaj, turnomovanta cepojn kaj skrapanta fundon kaj flankojn de la kaserolo post 1 horo.

Zorgeme forigu kaserolo da bakforno kaj metu sur mezalta hejtilo. Uzanta bakfornajn gantojn por manipuli kaserolon, kuiru cepojn, turnomovanta ofte kaj skrapanta fundon kaj flankojn, ĝis likvaĵo vaporiĝas kaj cepoj bruniĝas, 15 al 20 minutoj. Malaltigu varmegon al meza se cepoj brunigas tro rapide. Daŭrigu kuiri, turnomovanta ofte, ĝis kaserola fundo estas kovrita kun malhela krusto, 6-8 minutoj, alĝustiganta varmegon kiel estas necesa. Aldonu 1/4 tason akvo kaj turnomovu, skrapanta kaserola fundo por ellasi kruston kaj kuiru ĝis akvo vaporiĝas kaj kaserola fundo formas alia malhelan kruston, 6-8 minutoj. Ripetu ĉi tiu procezon 2 aŭ 3 pli fojoj, ĝis cepoj estas tre malhela bruna. Aldonu ŝereon, miksu, kaj kuiru, turnomovanta ofte, ĝis ŝereo vaporiĝas, ĉirkaŭ 5 minutoj.

Enmiksu la kokaĵan kaj bovaĵan buljonojn, 2 tasojn akvo, timianan bukedon, kaj iomete da salon. Skrapu up restantajn pecojn da brunigita krusto da la fundo kaj flankoj de la kaserolo. Altigu varmegon al alta kaj boligu. Malaltigu varmegon al malalta, kovru, kaj boletu 30 minutoj. F origu kaj forĵetu herbojn kaj spicu kun salo kaj pipro laŭ gusto.

Nur vi povas frostigi la supon. Kiam vi volas servi ĝin, rehejtu se estas necesa, porciumu en pelvojn, supremetu rostpanon kaj fromaĝo, kaj metu sub la rostilo ĝis fromaĝo fandas.

La supo ankaŭ povas uziĝi por trempi francajn trempitajn sandviĉojn kaj por la likvo en potaj rostaĵoj, speciale bovaĵa rostaĵoj.

Originale da: Cooks Illustrated; mezuroj estas usonaj.

------------------------------------------------------------------
Por kontrasto, ĉi tie estas kiu malvolonta kuiristo kiel mi farus:

Simpla cepa supo

2 supkuleroj butero
2 funtoj cepoj, maldike tranĉitaj
3 ladskatoloj bovaĵa buljono, ĉiu 14.5 uncoj
1/2 taso seka ruĝa vino (nedeviga)

garnaĵo:
1 1/3 tasoj spicitaj rostpanetoj
4 maldikaj tranĉaĵoj svisa fromaĝo
4 supkuleroj raspita parmezano

Fandigu buteron en granda, eza kaserolo supre mezalta hejtilo. Aldonu cepojn kaj kuiri, turnomovanta ofte, ĉirkaŭ 25 minutoj aŭ ĝis malhele brunaj. Aldonu buljonon kaj vinon; boligu ĝis supo estas etete reduktita kaj gustoj miksas, ĉirkaŭ 10 minutoj. Spicu kun salo kaj pipro.

Por garni:
Metu ĝis 4 profunajn bakfornimunajn pelvojn sur bakplato kaj aldonu 1/3 tason rostpanetojn al ĉiu. Porciumu supon supre rostpanetojn kaj supremetu fromaĝojn. Metu sub la rostilo ĝis fromaĝo fandas.

Adaptita da Bon Appétit (per la Epicurious retejo)
Mezuroj estas usonaj.

Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie