26.7.15

Orkoloraj poreoj kaj cepoj (Blaunche porre)

1 kulereto safrano
2 supkulero bolanta akvo
6 mezaj poreoj, nur blanka parto, tranĉitaj en maldikaj ringoj
3 mezaj cepoj, senŝeligita kaj hakitaj
2 tasoj kokaĵa buljono
1/3 kulereto hela bruna sukero
ĵetkovro de "pouder douce" aŭ iometo da ĉiu de blanka pipro, cinamo, kaj kariofiloj

Sorbigu la safranon en la bolanta akvo ĝis la akvo estas forta orkolora. Metu tutajn ingrediencojn en granda kaserolo kaj kuiru, malkovrita, 6-8 minutoj. Senakvigu por seevi kiel legomo aŭ aldonu pli buljonon por servi kiel densa supo. Por pli hela orkoloro, aldonu guton de flava manĝaĵa koloranto.
La originala medieval recepto enhavis malgranaj birdoj kiel merloj aŭ fringoj, do ne estus malkonvena aldoni kelkaj kokaĵaj pecoj al la manĝaĵo -- sed certigu ke ili estas sufiĉe malgrandaj por kuiri komplete dum la 6-8 minutoj la legomoj kuiros.

Adaptita da: Black, Maggie, The Medieval Cookbook. British Museum Press, 1992. ISBN: 0714105562
Mezuroj estas usonaj.

Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie