indiĝena de: Meksiko
sezona (en la regiono de la Pugeta Golfo): somero
Epazoto kutime rigardiĝas kiel herbaĉo. Dum ĝi troviĝas en nigra fazeola receptoj kiel kontraŭgaso, aldonaĵo por mildigi furzon, kaj la junaj folioj povas aldoniĝi al supojn, tamaloj, kaj ovojn, ĝi estas pli bone konata por ĝia medicinaj uzoj. La nomo estas da la azteka vorto epazotl, kaj la herbo uziĝas en tradicia medicino, precipe por forpuŝi ankilostominfektojn (bonvolu estu konscia ke epazoto, kaj precipe ĝia oleo, povas esti venena en granda dozoj; gravedaj kaj mamnutrantaj patrinoj devus esti speciale singardaj).
Epazoto estas membro de la Amaranth familio, parenca al spinaco, kvinoo, kaj betoj. Ĝi havas fortan guston kun ero da nafto kaj mento en ĝia odoro. Dum ĝi havas antioksidanta exoj kaj provizas ĉiajn mineralojn, ĝi ne kutime uziĝas en sufiĉe grandaj kvantoj por signifi ion. Ĝi pli kutime uziĝas kiel a 4-8 unca dekoktado kontraŭ -- kaj kiel kuracilo por -- dispepsio, stomakaj kramfoj, kaj ulceroj (denove, akiru konsilon antaŭ vi provas ĝin kun homoj aŭ eĉ dorlotbestoj). Estas indikoj ke ĝi povus havi kelkaj kontraŭdiabeta ecoj kaj povus helpi kontraŭ hepata cirozo, kancero, kaj spiraj problemoj.
Legu pli:
etikeda nutrada informo pri nekuirita epazoto diskuto de medicina kaj kulinaraj uzoj en Nutrition and You, kun receptaj ligiloj sanaj avantaĝoj da Organic Facts medicinaj uzoj da Raintree Tropical Plant Database receptoj da Yummly
Ĉi tiu estas traduko de mia artikoleto en la blogo de la Farmista Bazaro de Tumwater.
Angla versio ankaŭ havebla en Food Bank Foodie